Autonomie la Odorheiu Secuiesc ca la Caracal

Joi seară, preşedintele Traian Băsescu s-a aflat, preţ de circa două ore, la Miercurea Ciuc ( asta unde e ? ), unde a ţinut să răspundă cu o vizită oficială „fulger” vizitei private de 5 zile pe care omologul său ungar Solyom Laszlo o efectuează în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, pentru comemorarea revoluţiei antisovietice din 1956 din Ungaria, devenită una dintre cele trei sărbători naţionale ale maghiarimii.

Prezenţa lui Traian Băsescu alături de Solyom Laszlo a însemnat şi o premieră istorică: pentru prima dată, la o comemorare de către maghiarii din România a revoluţiei de acum 52 de ani de la Budepesta a fost intonat şi imnul României şi a putut fi văzut fluturând şi tricolorul românesc.

Ce zice Băsescu despre autonomia Ţinutului Secuiesc:

… tot atâta autonomie la Odorheiu Secuiesc ca la Caracal. Eu sunt un om care crede foarte mult în libertatea fiecăruia, eu însumi sunt un om care uneori îmi permit libertăţi dincolo de limitele pe care mi le permite funcţia şi înţeleg foatre bine nevoia de libertate a fiecărui cetăţean român. Şi vă pot spune că privesc egal la dreptul la libertate al românilor, al cetăţenilor români de etnie maghiară, al italienilor, al sârbilor, al cerchezilor, al ucrainenilor, al tuturor celor 18 minorităţi care trăiesc în România. În mod egal, majoritari şi minoritari, avem dreptul să ne păstrăm cultura, obiceiurile, spiritul naţiunii de care ne simţim legaţi. Dar vreau să înţelegeţi că la fel de multă nevoie de libertate şi autonomie au şi cei din Caracal, şi cei din Arad, şi cei din Odorheiu Secuiesc, şi cei din Sfântu Gheorghe, şi cei din Constanţa, toţi avem nevoie de libertatea de a ne lua deciziile la nivelul comunităţii noastre.

Via Gândul.

Cred că a fost cam complex răspunsul lui Băsescu şi nu cred că l-au înţeles şi politicienii ca Marko Bela. Ar fi putut zice simplu ” Autonomia Ţinutului Secuiesc – NICIODATĂ ! ” / ” Marş la căcat ! ” şi poate i-ar fi pus pe gânduri pe marii luptători doritori de autonomie.

Mă întreb dacă pe secui chiar îi interesează automia asta. Adică or avea ceva de câştigat oamenii obişnuiţi ? Sau doar vor avea nevoie de paşaport ca să meargă la mare ?

6 comentarii la Autonomie la Odorheiu Secuiesc ca la Caracal

  1. Eu sunt din Miercurea Ciuc si sunt roman. Desi am trait printre “ei” de cand m-am nascut si nu ma avut nci un fel de probleme, parca totusi as fi strigat si eu langa Basescu sa o lase mai usor cu autonomia asta…

  2. in contextu in care statele in stat se desfiinteaza avem parte de o gandire mai mult decat revolutionara! cea a lui bela! pe de alta parte maghiarii detin bunu gust al Romaniei!

  3. @team building nu stiu in ce parte a Ciucului ai trait tu pana acuma da eu am stat aproape 19 ani acolo si e destul de aiurea..

    Basescu a fost destul de subtil ca sa inteleaga lumea ca nu vor primi ei niciodata autonomie … :D

    @Teniescu autonomie nu inseamna ca pun granite … inseamna ca au dreptul de a se administra singuri IN CADRUL unui stat condus de o putere centrala (aka Bucuresti, nu M-Ciuc sau Sf. Gheorghe). Deci ei doar din pct de vedere administrativ n-ar mai depinde de romania .. in nici un caz nu s-ar instaura granite sau guvern&parlament si etc..

    Dar da .. autonomia ar fi primul pas catre a se forma un stat si a se cere independenta .. si atunci ar veni vorba de granita :)

    Chiar si asa e o tampenie sa ceri autonomie unor judete.. indiferent daca acolo minoritatea inseamna 90% din populatie.. din moment ce exista deja formatiuni care se ocupa de chestia asta din moment de faci parte dintr-un stat (ROMANIA).

    :)

  4. @Tamias: tu esti ungur ? :]

  5. Ne pisam pe voi continuu !

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.