Profilul protestatarului din 2012

Ceva primit de la unu nici prea tanar, nici prea batran.

Azi am avut treabă la Gara de Nord. Am călătorit cu troleibuzul 93, în jurul orei 9 dimineaţa. La un moment dat în mijlocul de transport în comun se urcă niște călători, trei dintre ei erau doamne trecute de prima tinereţe care au blocat aparatele de validat cartelele de călătorie şi au început sa întrebe călătorii dacă şi-au validat călătoria. Toate bune şi frumoase, mai puţin la un călător tânăr care aştepta să se deblocheze validatoarele ca să valideze şi el cardul. Una din cele trei doamne, amabila, îl roagă să îi dea cardul ca să i-l valideze. Surpriză, tânărul nu avea credit pe card, aşa ca i-a fost solicitat sa achite suprataxa de călătorie în mijlocul de transport (decât 50 de lei). Toată povestea a decurs într-un mod civilizat, nu s-a intamplat nimic deosebit, un tânăr a fost “amendat”.

Un nene mai în spate, la vreo 55 spre 60 de ani, începe să vorbească cu voce destul de tare cu vecinul său de scaun (redau din memorie):

– Ia uite băi, nu putea zice şi el ca e student, că nu are actele la el şi că nu are nici bani … ce îi faceau? Că eu asa l-am învaăţat pe fii-miu, şi el de atunci nu şi-a luat neam de bilet, şi cand îl prinde zice exact cum l-am învăţat, l-au dus şi la poliţie şi le-a zis poliţaiu’ la controlori că ce le aduce pe ăla, unde au gasit aurolacul, să nu mai aduca din ăştia fără acte, bani, studenţi sau aurolaci de or fi, că ei nu au timp de aşa ceva …

– Ei, ăsta (cel prins azi) nu a ştiu ce să facă, ai vazut că avea cartela, poate nu a fost atent. Păi şi pe fii-tu poate sa îl aresteze. Dar daca nimeni nu ar lua bilet ce s-ar întâmpla?

– Du-te mă, că nu poate să îi aresteze pe toţi. Uite, eu imi aduc aminte pe vremea lui Ceausescu că am fost în Cehoslovacia, păi ce noi nu ne luam bilet niciodată, şi nici acolo nu am luat că am uitat ca suntem in ţară străină, au venit unii, au scos legitimaţiile şi noi că suntem studenţi şi nu avem bani şi am scapat şi acolo, dar aici nu e ca in Germania, acolo cu neamţu’ toţi sunt corecţi, nu există că nu iei bilet. Dar acolo e Germania, e altceva.

-Da, aşa e. Poate o să se schimbe ceva şi la noi, nu vezi, toţi fură …

– Hai că uite eu cobor aici (la staţia Gara de Nord), tu unde mergi, nu veneai la protest?

– Nu ca am treabă, dar unde e protest?

– E protest la casa de pensii (nu ştiu ce casă de pensii o fi pe lângă Gara de Nord, cert este că respectivul mergea la un protest).

Mai depate nu mai stiu, am coborat şi nu am mai putut face altceva decat să mă uit la faţa celui care îl învaţase pe copilul lui (viitorul României) cum să fenteze (a se citi fura) ceva. Nu părea să fi muncit ceva în viaţa lui.

 

Concluziile le puteţi trage şi singuri.

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.