Aș vrea să văd 500.000 de oameni care se duc duminică la muncă tot cu atâta dăruire cu câtă s-au dus și la moaştele Sfintei Parascheva

Mi-a reușit un titlu cam lung, a trebuit să zic mare parte din idee direct de la început. Acest 500.000 este de pe EVZ.

Aproximativ 44.000 de credincioşi aşteaptă, sâmbătă, la rând, pe ploaie, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, la Mitropolia din Iaşi, rândul pelerinilor întinzându-se pe o lungime de peste patru kilometri [Mediafax].

Mi se pare total greșit ceea ce se întâmplă acolo. Motivele ar fi vreo 2.

1. Mulți dintre cei care se duc acolo stau cu orele (poate chiar peste 10 ore) în picioare, frig, ploaie, ba chiar și dorm pe stradă în unele cazuri, ca să se închine, să aprindă o lumânare și alte treburi spirituale, pentru ca apoi să se plângă de probleme de sănătate și de faptul că nu pot munci și n-au bani de haleală. Sunt absolut sigur că ați prins interviuri cu oameni de genul ăsta la știri.

Pur și simplu n-ai voie să te plângi că ești bolnav și nu poți munci dacă stai un weekend întreg la rând la niște moaște, în ploaie și frig. La un job care nu-i pe ture nici nu trebuie să muncești (și stai atâtea ore în picioare), obligat fiind, câte ore ai stat de plăcere, nesilit de nimeni, gen, la rând la moaște. Ca să nu mai spun că nici condițiile de muncă nu-s atât de nasoale.

2. Scăpăm de cozile la pâine de pe vremea lui Ceaușescu ca să stăm infinit mai mult la cozi la moaște. Înțeleg că e credință și fiecare face ce vrea cu timpul lui, dar am o vagă banuială că nici statul la coadă la pâine nu era o obligație înainte de ’89, o faceau doar ăia care aveau de gând să halească ceva, acțiune care, din nou, nu era obligatorie.

Sper să nu se strângă chiar 500.000 de oameni la moaştele Sfintei Parascheva. Într-un fel ar fi bine, măcar știm că avem oameni care pot face ceva, capabili, însă tare mă tem că mulți dintre ei nu se duc luni la muncă, cu toate că ar fi perfect apți pentru munca fizică.

Un comentariu la Aș vrea să văd 500.000 de oameni care se duc duminică la muncă tot cu atâta dăruire cu câtă s-au dus și la moaştele Sfintei Parascheva

  1. Ar avea cineva curaj ca Moise sau Isus sa le darama si sa le dea foc la aceste obiecte la care se inchina ? Credeti ca preotimea ar renunta de bunavoie la colosalele venituri ? sau l-ar rastigni ca pe Isus ? macar pentru asta trebuie respectat Isus , ca a avut curajul sa se opuna sarlatanilor din preotimea vremi , si spunand sa nu mai faca afaceri in casa tatalui sau ! De ar incerca azi un alt mesager acelasi lucru , ar fi jupuit de viu ! Acelesi metehne ne guverneaza traiul de zi cu zi ! Preotimea este cu puterea , poporul ce se zbate in foame si saracie cauta speranta in religia oficiala , speranta fiind hrana pentru sufletele disperate !

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.