Vai, acești ucigași cu imunitate diplomatică

Un citat de câteva fraze, că tot e așa supărată lumea din cauza accidentului diplomantului rus și scot titluri ca “ambasada Rusiei loveste pe zebra. Imunitatea diplomatica te scapa de etilotest?” – de aici. Eu pariez pe “da”, asta înseamnă imunitatea absolută. La fel s-ar fi întâmplat și în cazul diplomaților români dacă era cazul.

România a ratificat Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice – con-venţiesemnată de 63 de state şi intrată în vigoare la data de 25 aprilie 1965 – în 1968 prin Decretul nr.566.La Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile consulare, adoptată în cadrul Conferin-ţeide codificare a dreptului consular, convocată de O.N.U. în anul 1963 şi intrată în vigoarela 19 martie 1967, România – Republica Socialistă România – a aderat în 1971 prin Decretul nr.481. În 1708 Parlamentul Britanic a recunoscut oficial imunitatea diplomatică şi a interzisarestarea solilor străini.

Legislaţia Statelor Unite ale Americii privind imunitatea diplomatică îşi are rădăcinile în Anglia. În anul 1790 Statele Unite au adoptat o legislaţie similară prin care acordă imunitate absolută diplomaţilor, familiilor acestora şi personalului care-i deserveşte. Această lege a rămas în vigoare până în anul 1978 când a fost înlocuit cu actuala Lege privind Relaţiile Diplomatice. Aceasta a avut ca scop principal alinierea legislaţiei Statelor Unite la Convenţia cu privire la relaţiile diplomatice de la Viena din 1961 şiintrată în vigoare în Statele Unite în 1972.

Care să fie problema până la urmă?

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.