Cât de mult îmi lipseşte tableta cu Android?

Deloc.

Să vedem şi de ce.

Tableta este cea din poza de mai jos. Asus TF300T cu tot cu docking station. Adică era un netbook cu Android. Atât doar că avea 2 baterii, una în tableta şi alta în docking station. Având şi port USB îi conectam şi un mouse wireless şi era bine. Cu atâtea dotări ar fi trebui să se facă foarte utlă.

Ca specificaţii sună excelent: quad core, 10″, baterie multă, astea, ar fi trebuit să fie foarte mişto, dar nu:

1. baterie multă înseamnă performanţe destul de slabe, că aşa s-a gândit Asus, că e bine ca o tableta quad core să aibă performanţe mai slabe decât un telefon dual core cu ROM custom.
2. Androidul şi aplicaţiile pentru Android nu par a fi 100% pregătite pentru tablete cu docking station. Cel mai simplu exemplu: Facebook Messenger – Send nu se “acţiona” automat la apăsarea tastei Enter de pe tastatură, trebuia apăsat ori pe ecran ori cu un click mic. E stupid să faci asta la fiecare câteva cuvinte. Încă un exemplu, că sunt generos azi: Instagram pornea cum credea el că trebuie, adică orientat prost, iar eu dacă am tableta înfiptă în dock găsesc că nu e ok să o răstorn pentru o aplicaţie.

Aplicaţii aproape banale şi fără o utilitate reală care nu pot fi utilizate decent.

Filme? Muzică?

Filme – aproape da, câteodată nu. Dacă e flash şi e online este mai nasol, nu face faţă prea bine, la fel şi dacă e un fişier mai maricel, de peste 1 GB.

Muzică – o să sune ciudat, dar pentru muzică chiar am folosit-o. O mai luam cu mine prin pădure sau pe la vreo cabană, o băgam la nişte boxe şi putea să cânte, cu ecranul stins, vreo 3 zile lejer.

Consider că o versiune obişnuită de Android nu este deloc potrivită pentru o tabletă, cu atât mai puţin dacă este dotată şi cu docking station. Pur şi simplu nu poţi folosi tableta cum ai folosi laptopul şi multe lucruri sunt cam pe dos. Samsung a făcut bine când a băgat treaba cu multi window şi ar fi prins bine şi pe Asus, dacă am 10″ de display sunt sanşe să vreau să mă uit la două chestii deodată.

Nu cred că aş mai cumpăra o tabletă prea curând. E mişto ideea de tabletă, până când încerci să faci ceva util şi îţi dai seama că nimic din ce ai nu te ajută. Pentru citit cărţi electronice există alte dispozitive, nu e nevoie de tablete de 400 de euro, aşa că asta nu se pune.

Un ultraportabil de 2 ori mai scump ar fi de 10 ori mai util. Unul ca ăsta, de la Toshiba. Am vazut şi Acer S3 (clonă de MacBook Air) SH la nici 300 de EURO, ceea ce sună o afacere bună în comparaţie cu o tabletă.

O chestie mişto, dacă era funcţional 100% şi se mişca decent, ar fi fost să se aducă Ubuntu Touch pe Asus TF300. Dacă.

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.