Când instituțiile statului nu știu să comunice între ele

(text scris de un musafir)

… și asta înseamnă timp și bani pierduți degeaba.

Am hotărât după atâția ani (11) de funcționare a programului de stimulare bla, bla… = RABLA, să îmi schimb și eu mașina după ce m-a tot plimbat săracă de colo-colo fără să protesteze.

Aveam rabla, aveam bani, am ochit în jur cam care să fie alegerea și am purces hotărât să mă înscriu și eu în program la un dealer auto. Sau la doi, sau la trei. Numai că mare mi-a fost mirarea asta-vară, deoarece nu mai erau tichete rabla, totul era rezervat deja. După ce mi-am luat gândul de la nouă mea viitoare mașină, a venit toamnă iar Administrația Fondului de Mediu (AFM) a hotărât brusc să mute niște bani de la înscrieri persoane juridice la persoane fizice. Simplu, mi-am zis.
Numai că banii fiind puțini, iar gură-cască precum sunt mulți, a început campionatul național viteză de prins tichet rabla. Nu voi descrie aici ce hârtii trebuie și ce drumuri să bați.

Alege marca mașinii (noroc că studiasem în vară ofertele) fugi la dealer, fugi la taxe și impozite local. Hopa, dar ce am eu de căutat la Primărie? Păi ce să cauți, mergi să iei o hârtie care atesta că nu ești dator la stat. Pentru cine? Păi pentru AFM dacă vrei să te înscrii în programul Rabla. Păi și ce vede AFM în hârtie? Păi și AFM nu e tot stat? Și unde e reforma promisă?

Să recapitulăm ce tocmai (NU) s-a reformat: mergi la taxe și impozite locale (STAT – doar nu va imaginați că banii aia merg doar la Primărie) să scoți o hârtie care să ateste că nu ai datorii la la taxe și impozite locale (STAT) prin care să demonstrezi la AFM (STAT) că nu ești dator la STAT. Ei, aici e buba, că responsabilul, adică statul, dacă se apucă de reală reforma, adică simplu, inter-conectare câteva baze de date, începe datul afară, că nu mai e nevoie de pu… pardon doamnele și domnii inutili de pe acolo. Așa că ei trebuie ținuți că fiind de neînlocuit, iar asta înseamnă taxe și impozite mărite, că doar nu o să stea aia gratis, auzi tupeu.

Deci reformă? No, nu încă.

Cum se rezolvă totuși astea? Prin prezența la vot, vot conștient și prin atitudine.

img-20161011-wa0001

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.