Taxă pe punga de plastic

De la 1 ianuarie 2009 statul o să îşi mai tragă nişte bani cu ocazia taxei pe punga de plastic. Taxa pentru pungile de plastic e un fel de taxă de mediu, dar ciudat e că banii ăştia nu se iau pentru a se face ceva pentru mediu, ci doar pentru a descuraja folosirea lor … nici măcar un copac nu se va planta din banii de taxă.

De la 1 ianuarie vom plăti 20 de bani pentru fiecare pungă de plastic. EcoTaxa va fi încasată de la operatorii economici care introduc pe piaţă ambalaje care nu sunt biodegradabile şi va fi direcţionată către Fondul de mediu, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 25 din 2008.

Introducerea Eco Taxei are rolul de a micşora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distribuţiei gratuite şi, nu in ultimul rând, de a încuraja producţia de ambalaje din materiale biodegradabile sau reciclabile, relatează TMC.

Taxa va fi plătită lunar de către operatorii economici care vor fi obligaţi să afişeze vizibil EcoTaxa pe produse.

Potrivit unui studiu, un român foloseşte aproape zilnic o pungă. Într-un an în România se consumă circa 5 miliarde de pungi de plastic, iar o bună parte din ele ajung în spaţiile verzi, în canalizări, în ape sau pe stradă.

Via EVZ.

… bani făcuţi pe spatele fraierilor.

5 comentarii la Taxă pe punga de plastic

  1. Adică cineva chiar crede că pentru 20 de bani nu o să se mai cumpere pungi de plastic… să fim serioşi :-J la plus costă punga 50 de bani….deci cu ce mă afectează :))?

    • pana sa se tripleze taxa de mediu la masini n-a oprit pe nimeni taxa sa isi cumpere masina, daca chiar vroia, dar s-au luat bani de la oameni si au primit ce ? Nimic ?! Cam nasol.

  2. Nici nu trebuie sa ne mai mire. Astia vor sa scoata bani de pe noi ca sa iesim din criza. Si or sa reuseasca. Te asigur.

  3. “Taxa va fi plătită lunar de către operatorii economici”

    Nu va aruncati asa … nu pe noi ne afecteaza taxa .. ideea e ca supermarketurile si magazinele astea huge sa fie incurajate sa foloseasca pungi biodegradabile …si mie asta mi se pare o chestie foarte inteligenta ..
    Pungile de plastic si PET-urile sunt cele mai raspandite “forme” de poluare.

    In plus voi stiti sa criticati fara sa ganditi/faceti ceva…
    La urma urmei .. nu aveti de unde sti ce vor face cu banii … voi personal cati copaci ati plantat ( obs: exista founduri daca chiar vreti si nu aveti de unde ..) ? ei poate chiar incearca sa faca ceva oprindu-i pe op ec sa comercilizeze pungile de plastic…si pe voi chiar nu va afecteaza .. nu voi platit taxa aia..

    • Da, ca nici n-o sa creasca preturile la nimic. O sa aleaga sa le scada lor profiturile in loc sa scumpeasca produsele.

      Acu pe bune, din taxa de mediu luata de la masini s-au strans sute de milioane de euro … rezultate ? La fel o sa fie.

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.