Cunoştinţe şi inteligenţă

Mulţi au impresia că aceste două termene sunt într-o strânsă legătură, dar de cele mai multe ori nu e deloc aşa, sau cel puţin, eu zic că nu e deloc aşa.

Un om care a citit nişte cărţi, a terminat liceul, a mai făcut şi o facultate, a fost în stare să înveţe comentarii literare pe de rost, a reuşit să tocească nişte formule şi să le aplice pe alocuri are, de cele mai multe ori, impresia că e un om deştept, inteligent. Greşit. Doar pentru că ai fost în stare să toceşti şi să rumegi nişte multe materiale asta nu te face deloc inteligent. Pur şi simplu ai fost în stare să toceşti şi ai avut răbdare să citeşti nişte cărţi, să înveţi nişte cuvinte pretenţioase şi atât. Da, se poate ca cineva să fie în stare şi să tocească şi să fie şi inteligent în acelaşi timp, dar asta e deja altă treabă.

Un mic exemplu. Nu o să dau exemple dintre persoanele pe care le cunosc şi care mă cunosc pe mine. Acum câteva nopţi mă uitam pe Discovery Channel la un documentar despre fenomenul Tunguska. Ce e aia, nu ? Cândva prin 1900 şi ceva, în Rusia a fost o mare explozie, imensă, de sute de ori mai mare decât o bombă atomică şi explozia asta nu prea a fost explicată până acum – detalii. Erau 3-4 cercetători care aveau diferite teorii despre explozia respectivă, unul zicea de ceva gaze acumulte în pământ, altul de ceva meteoriţi, unul nu mai ştiu ce teorie avea, însă ultimul avea o mega explicaţie. El zicea că extratereştrii au salvat Pământul din calea unui meteorit şi s-au ciocnit cu OZN-ul de meteorit chiar înainte ca el să se lovească de sol. Şi aşa s-au sacrificat extratereştrii pentru noi. Frumos, nu ?

Ok, dacă prostia aia o zicea un cineva de 15 ani, mergea, zâmbeam şi treceam peste, dar când un mare cercetător spune aşa ceva, fără să aibă nici o dovadă, nu e cam groasă ? Asta dovedeşte şi ceea ce zic eu, degeaba înveţi, citeşti şi rosteşti treburi interesante dacă eşti praf şi nu te duce capul deloc.

Mda, păcat că o să mă enerveze în continuare pseudo-inteligenţii, dar asta e.

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.