Banking cu BCR? Mai bine nu

Textul de mai jos a fost scris de un bugetar care a vrut să-şi renegocieze creditul de la BCR şi până la urmă s-a dovedit că negocierea n-ar fi fost tocmai în favoarea lui.

Urmaresc si eu stirile din cand in cand. Chiar citesc si ziare. Da, si online. Si ajungand la articolul asta (link RL), ajung la concluzia ca eu, bugetar fiind, cu credit la BCR, ca tot romanul (am credit de cand nu erau cumparati de Erste), as putea sa merg sa vorbesc cu domnii despre oferta lor de diminuare a ratelor pe timp de criza. Mentionez ca sunt bun platnic si ca am rembursat si ceva din credit cu anticipatie. Si mi se pare normal ca la o criza financiara, sa puna si bancile umarul. Sau … mi se parea, pentru ca dupa discutiile de la una din sucursale, mi-a trecut. Dar sa va povestesc.

In primul rand, norocul meu ca am dat peste un nene care a fost dispus sa imi ofere ceva informatii, pentru ca daca era sa urmam procedura bancii, eu trebuia sa aduc adeverinta ca mi-au scazut veniturile, si apoi ei sa vina cu o oferta. Si oferta ar fi trebuit sa mi-o faca domnii din sucursala care mi-a aprobat creditul, ori eu acum locuiesc in alt oras decat orasul unde e deschis contul de credit. Slava Domnului ca nu am si batut drumul degeaba pana acolo.

Oferta bancii consta in prelungirea termenului de rambursare cu 5 ani (in cazul meu), dar structura ratei de rambursare ramane la fel. Pai asta e o mare TEAPA! Cum? Simplu: RATA LUNARA = Suma de inapoiat + Dobanda + Comision de administrare + Comision de risc. HOPA! Pai in cazul meu Comisionul de risc e fix 29 de euro, Comisionul de administrare e fix 6 euro, Dobanda nu o modifica, e contract cu dobanda variabila EURIBOR + nu mai stiu cat au ei. Deci de unde vine redusa rata? Din Suma de inapoiat. Pai stai, dar 5 ani x 12 luni = 60 de luni. Adica eu voi plati 60 x (29+6) adica 60 luni x 35 euro = 2100 de EURO numai comisioane? Si inca 5 ani dobanda, asta separat?

Da, mi-au scos ochii ca s-a scos comisionul de rambursare anticipata. Pai nu am venit sa recalculam povestea pt ca nu am bani sa va rambursez nici ratele normale? Da, ca rata mi-ar scadea cu 60 de euro. HA! Ce afacere! Pai sa recalculam. Rata mi-ar scadea cu 60 de euro pt urmatorii 10 ani, iar comisioanele incasate in caz ca accept smecheria bancii inseamna 10 ani x 35 adica 4200 de euro. Si dobanda lungita cu inca 5 ani? Da, TEAPA, fraiere, in caz ca nu stii un pic de aritmetica.

Sa detaliez un pic si comisioanele (nu ma leg de ala de acordare, alta manarie). Comision de administrare – 6 Euro. Adica salariile lor, probabil. Dar COMISIONUL DE RISC. 29 de EURO. Risc la ce, intreb. Pai riscul ca nu va achitati creditul? Si dupa ce termin creditul, imi dai Comisionul de risc inapoi? A, NU, nu se mai da nimic inapoi. Pai stai, garantia pe sticla, pe jeton, pe schiurile inchiriate inseamna ca iti opresc ceva ca sa imi aduci inapoi. Eu iti aduc banii inapoi, cu dobanda, cu asigurare de viata incheiata la BCR Asigurari (adica tot la tine, cesionata in favoarea ta), iti dau banii si cu rambursare anticipata, pentru care mi-ai luat 3 % “comision de rambursare anticipata”. Nu se cheama asta hotie? NU! E jaf la drumul mare. Aratam cu degetul spre talibani ca is teroristi ca ei cer taxa de protectie si alte alea. Dar astia?

Nu mai obosesc cititorul, dar atat mai spun: Cand o sa vad la stiri o banca jefuita, o sa ma duc sa aprind o lumanare, si o sa imi pun in gand o dorinta: LA CAT MAI MULTE!

BCR. Gândim la fel … ca hoţii.

3 comentarii la Banking cu BCR? Mai bine nu

  1. cine iti citeste ma postu asta? :))

  2. Eu l-am citit si-i dau drepate, sunt niste excroci. Nu te ajuta in nici un fel si totusi ii vezi pe la TV cum se plang ca a crescut numarul celor care nu-si platesc ratele.
    Cat despre comisionul de risc, este o mare ticalosenie, ei vor sa faca profit cu carul fara sa-si asume insa nici un risc.

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.