Dreptul de proprietate privată? Nu!

Deja îl ştie toată lumea pe tipul ăla care tot bloca centura Braşovului, nu?

Ladislau Vankay, bărbatul care a blocat de 22 de ori şoseaua de centură a Braşovului, a fost arestat preventiv, vineri, pentru zece zile, de către magistraţii Judecătoriei Braşov, iar avocatul acestuia a făcut recurs.

Potrivit preşedintelui Judecătoriei Braşov, Carmen Degan, bărbatul a fost arestat sub acuzaţiile de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Sursa: EVZ.

Asta după ce de atâtea ori au intrat gaborii peste bucăţica lui de pământ ca să îl aresteze, ca să îi ridice maşina şi multe alte mizerii. S-a schimbat Constituţia României?

Dreptul de proprietate privată – ARTICOLUL 44
(1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.

(2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală.

(3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.

(4) Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor.

(5) Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii.

(6) Despăgubirile prevăzute în alineatele (3) şi (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin justiţie.

(7) Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.

(8) Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.

(9) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii.

Limitele exercitării dreptului de proprietate pot fi materiale sau juridice. Limitele materiale, în cazul bunurilor corporale, constau în limitele fizice ale bunului. În cazul terenurilor, de pildă, proprietarul îşi poate exercita atributele dreptului său pe toată suprafaţa terenului, inclusiv deasupra acestuia (până la limita inferioară a spaţiului aerian, care este obiect al dreptului de proprietate publică), şi în subsol, cu menţiunile că, potrivit Constituţiei, bogăţiile subsolului fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi că subsolul poate fi utilizat pentru efectuarea de lucrări de interes general, sub condiţia însă a despăgubirii proprietarului.

În concluzie, gaborii nu cunosc legile sau le încalcă când şi cum vor ei?

2 comentarii la Dreptul de proprietate privată? Nu!

  1. In tara asta de cacat… te leaga si pt bucata ta, te aresteaza si te baga la zdup ca vorbesti limba ta in tara ta.. primesti amenzi pentru ca ai avut tupeul sa amintesti de oarece lege… frumos .. dar nu prea

  2. Da de mult aceasta tara numai poate fii numita “romania” !

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.