Proştilor care recunoaşteţi în faţa presei cum aţi copiat la bacalaureat sau la evaluarea naţională

Cât creier să aveţi să faceţi aşa ceva?

Reformulez: de ce să recunoaşteţi vreodată că aţi copiat? Că e cool să copiaţi, nu?

Proştilor care sunteţi voi, nici să copiaţi nu ştiţi dacă la sfârşit de clasa a 8-a aveţi note de 5, eventual 6. Nu e scuză dacă aveţi note de 5 sau 6 nici la BAC, se presupune că în, cel puţin, 12 ani de şcoală v-aţi perfecţionat măcar în arta copiatului chiar dacă nu aţi avut chef de învăţat. Chiar şi involuntar, în atâta timp tot dezvolţi un oarecare talent şi pentru asta.

Am urmărit câte puţin, de-a lungul anilor, ce s-a întâmplat după ce unele specimene sufereau de sinceritate şi recunoşteau sau povesteau cum au copiat la examene. În mare parte s-a întâmplat fix ce era de aşteptat, adică s-au luat măsuri de tot felul, astfel încât metodele făcute publice să nu mai funcţioneze. Chiar şi ăia care urmau să dea examene în anii următori luau măsuri, da’ cu gura, pentru că erau nevoiţi să găsească alte metode, mai complicate şi mai riscante.

Pe vremea mea Acum câţiva ani, când am dat şi eu BAC-ul, încă erau câteva metode destul de simple pentru copiat. Unii foloseau telefoanele mobile (Sony Ericsson K750i, W810i), care, spre deosebire de astea cu iOS sau Android, nu erau dotate nici cu ecrane prea mari şi nici cu procesoare prea puternice şi nu era uşor de copiat nici cu astea, alţii foloseau cărţile cu rezolvări ascunse în băi, dacă nu le fura cineva cartea între timp, sau tot cu telefonul mobil, dar pentru testele grilă, SMS-uri cu răspunsuri.

Nu zic că nu am copiat şi nici nu zic că am copiat. Ideea era că fiecare trebuia să se descurce cum putea, cu sau fără ajutorul colegilor sau colegelor. Nu era strict un examen de evaluarea a cunoştinţelor, ci mai mult de îndemânare şi, eventual, un fel de social engineering atunci când supraveghetorii ştiau rezolvarea sau erau prea corecţi.

Unde vreau să ajung?

Eu aş vrea ca aceste examene să fie corecte! Şi când zic “corecte” nu vreau să spun să nu se copieze, ci să se copieze în mod egal în toţi anii. Deci în mod egal,Ar fi destul de incorect ca unii să copieze acum în draci la BAC şi anul următor să nu se poată fura nimic, apoi să-i comparăm, ce buni au fost unii şi ce proşti au fost alţii. Păi nu e corect. Plus că mai rămâne şi problema notelor.

Sfatul şi părerea mea?

Să vă ţineţi gura! Că poate vă tăiaţi singuri craca de sub picioare.

 

De citit:

BACALAUREAT 2011: Elevii se plâng de dificultatea subiectelor la matematică, profesorii spun că se putea luat uşor nota 7.

Din anul 2000 încoace rata de promovabilitate la bacalaureat nu a coborât niciodată sub 75 la sută. Până în 2010. Anul trecut, promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost cea mai mică din ultimul deceniul. Doar 67% din absolvenţii de liceu au reuşit să treacă examenul. Nici anul acesta statisticile nu anunţă rezultate mai bune. [RL]

6 comentarii la Proştilor care recunoaşteţi în faţa presei cum aţi copiat la bacalaureat sau la evaluarea naţională

  1. plin de intelepciune sfatul tau. copiii sunt acum mult mai destepti :))

  2. copii din ziua de azi sunt din ce in ce mai prosti! :) asta demonstreaza procentul scazut de promovare a BACului

  3. Pingback: Rezultate Bacalaureat 2011: 50% dintre elevi au luat examenul

  4. Chiar mi se pare stupizi unii dintre elevii de la examenele nationale. Anunti ca ai copiat, dar tot nu primeste nota de trecere, si in plus nici nu stie materie. Sunt multi , pe care poti sa-i lasi cu cartea pe masa si nu stiu sa faca o lucrare de nota 5.

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.