The Oxford Murders ( 2008 )

Mă gândesc că nu aţi vazut prea mulţi filmul The Oxford Murders, e şi destul de recent ( 2008) şi nici nu e aşa de bun, dar e ok dacă nu sunteţi foarte pretenţioşi. Actori, voturi, trailer şi alte detalii aici şi aici.

Dacă era făcut mai cu cap, în mare parte, ar fi fost un film bun, dar pare să fie făcut puţin în grabă. Poate din cauza regizorului italian care mai mult a fost actor decât regizor.

Ce mi-a plăcut la film a fost că s-au băgat în chestii foarte inteligente, matematică şi filozofie. Se vorbea despre tot felul de teorii şi explicaţii, o grămadă de ipoteze cu privire la multe treburi … şi în cele din urmă nu se ajunge nicăieri. Asta mi-a plăcut şi mai mult, că nu se ajungea nicăieri în urma gândirii filozofilor ălora, făceau ei căcatul praf şi cu atât se alegeau.

Am rămas cu impresia că s-a cam râs de filozofie şi matematică ( şi ce le mai leagă pe astea două ) în filmul ăsta. Încearcarea rezolvării falsului caz de crime în serie cu ajutorul lui nea profesoru’ Seldom şi studentului Martin a fost un foarte mare eşec. Prietenii lui Seldom erau cam nebuni, însă nici studenţii nu erau departe de nebunia lor. Şi un exemplu de ceea ce primeşti dacă filozofezi prea mult, idiotul de Martin a lăsat-o pe ţâţoasa aia de Lorna să plece, doar pentru că nu terminase el de gândit toată şmecheria cu crimele.

Şi că mi-am adus aminte de un profesor de … nu mai ştiu ce, dar era cu filozofia ceva. El ţinea un pix verde în mână şi ne întreabă:

– Dar dacă pixul ăsta nu e de fapt verde în realitate, ci doar noi îl vedem aşa ? Dacă îl ducem la întuneric o să se vadă negru, dacă schimbăm lumina şi punem un bec mov o să se vadă că el are altă culoare.

Păi dă-l în morţii lui de pix, dacă îl vedem verde atunci probabil că e verde. De parcă o să descoperim noi ceva nou dacă stăm şi ne gândim că lucrurile nu sunt chiar aşa cum le vedem noi. Puţine şanse. Înafară de timp piedut şi dat cu presupusul aiurea în tramvai nu o să ne alegem.

Atât cu şi despre filozofie că încep să mă enervez. Sper că v-am convins să vedeţi filmul ( e şi dvdrip pe net ).

2 comentarii la The Oxford Murders ( 2008 )

  1. Imi amintesc de domnul Dudan… :P deci no sa ma uit la film..

  2. @Disku: nu da nume aici ba nesimtitule :D

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.