Ce facem cu virgula ?

Am observat de foarte multe ori și în foarte multe cazuri că de când a apărut IRCul și Yahoo! Messengerul pe la noi limba română a avut foarte multe de suferit. N-am înțeles exact de ce, dar au apărut tot felul de prescurtări idioate pentru orice cuvânt de orice lungime. Treacă, o fi mai comod să scriem “k” în loc de “ca”, facem economie de 1 caracter. WOW ! De parcă le strângem și le vindem atunci când ni se adună câteva sute. Măcar de ar fi fost așa.

Pe asta cu prescurtările pentru cuvintele scurte nu prea am înțeles-o, dar o acceptăm așa cum e, adică chiar dacă prescurtăm după ureche se mai întelege ce scriem, se poate citi. E ok. Dar ce ne facem cu semnele de punctuație ? Că nu mai punem un “?” sau “!” tot e ok, înțelege omu’ chiar dacă îi scrii “ce faci” sau “ba ?”.

La o treabă, și anume la asta cu virgula, cred că mu[…]ulți nu s-au prins că ea nu poate lipsi, iar dacă lipsește atunci se duce draculi toata conversația noastră de pe Yahoo! Messenger, că aici e faultată urât de tot limba română-:

– Bă, la 1 ?

– nu la 2

– ok, deci nu la 2, da’ atunci cand / unde ?

– la 2

– pai n-ai zis tu ca nu la 2 ?

– nu am zis ca la 2

– ba da, ai zis ca nu la 2

[ … ]

.. și cam așa se întâmplă dacă nu folosim deloc sau incorect virgula.

Nu stiu ce cred alții, dar mi se pare total aiurea să nu fii în stare să te exprimi corect și apoi tot să fii tu ala care întreabă “păi ce nu ai înțeles ? doar ți-am zis.”. Aia se numește încercare doar, eventual încercare nereușită.

Hm ? O folosim și noi calumea pe virgula asta ?

ps: probabil dau și eu câteodată la gioale virgulelor, dar măcar încerc să nu dau. plus că au trecut ani mulți de la ultima oră de gramatică, sunt scutit. :)

5 comentarii la Ce facem cu virgula ?

  1. Eu unul o folosesc, poate chiar prea excesiv :)

  2. uite un mass primit de la un copil de la mine din lista : 11i maine la ce ora mergem la 12?[Mass]
    Din fraza asta poti intelege ce “12” e o persoana si ca intreaba la ce ora se duc la acel om pe nume 12 :)) … ce sa le faci … e greu sa ii stopezi pe astia.

  3. =)) nu ar fi fost mai bine daca ar fi fost si la noi ca la germani? Adica sa spunem o fraza intreaga ca fiind un cuvant :)) . Mai nou,le-au bagat si lor limita de caractere la “cuvinte” dinastea,dar nu mai stiu exact cat,e ceva in jur de 100 si…

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.