Cu sau fără diacritice ?

Mă tot gândesc dacă să scriu cu sau fără diacritice. Adică arată mai frumos, e mai uşor de citit, dar parcă e mai greu de scris, lol.

Parcă pe ceva blog de sport / fotbal văzusem in ce hal fără de hal scriu ăia cu diacritice, de fapt in ce hal foloseau ei limba romană. Foloseau ” î ” în interiorul cuvintelor, când  de fapt ” î ” se foloseşte doar la inceputul cuvintelor; sau mai foloseau cuvinte de genul ” sînt “.

Păi da’ vă daţi culţi, da’ scrieţi cum se scria acum 50 de ani ?

Pe acelaşi BlogSport, că despre el era vorba mai sus, mai au o vagă idee despre ” nici o ” şi ” nici un”  care de fapt au forma corectă ” niciun ” şi ” nicio “, dar se pare ca nu işi aduc aminte tot timpul. … şi da, eu nu scriu niciodată ” niciun ” şi ” nicio ” in forma asta, mi se pare o mare prostie, atâta timp s-a scris in forma în care s-a scris, dar  acum caţiva ani a trebuit să ne şmecherim cică. Căcat.

7 comentarii la Cu sau fără diacritice ?

  1. Mda, bine. Si te chinui tu sa scrii posturile? >:P

  2. pai atunci de ce ai mai pus postu asta ? eu imi dau cu parerea :D

  3. e mai greu cu diacritice dar e mai frumos:P

    palconi valentin a postat ultima oara pe blogul lui: Copilă şi înger

  4. Cred că ştii că scrisul exclusiv cu Î din I a fost introdus în anul 1953, dar cel cu Î din I/A nu a fost introdus în 1993, ci era modalitatea de scriere în perioada de dinaintea reformei lingvistice din 1953, deci e mult mai vechi.

    Problema e că în secolul 21, al ştiinţei şi tehnologiei, e ridicol să ai un sunet care să fie reprezentat prin 2 litere diferite. Indiferent dacă e scris Î sau Â, sunetul Î este acelaşi, deci nu există un motiv logic pentru care să fie reprezentat cu două litere. Asta complică limba şi duce la greşeli de ortografie, pentru că nu toată lumea şi-a însuşit corect regula (plus excepţiile ei) după care Î din interiorul cuvîntului se scrie Â. Desigur că în cuvintele derivate din România trebuie păstrat Â, dar în rest e mult mai convenabil să foloseşti doar Î (de exemplu la calculator foloseşti 4 diacritice şi nu 5).

  5. Categoric, numai cu diacritice!!! Mai ales pentru profesioniştii în scris. E o chestie care ţine atât de profesionalism, acurateţe, cât şi de mândrie naţională. Aţi văzut vreun site francez, german, portughez, spaniol, care să nu folosească accentele specifice limbii? De ce noi să fim mai ţărani şi cosmopoliţi?

    Danl33 a postat ultima oara pe blogul lui: Pentru distracţie, iPhone, pentru afaceri Asus P320

  6. Apropo de diacritice! A apărut o platformă wordpess pentru iPhone. Ştie cineva dacă se poate scrie cu diacritice pe iPhone sau pe alt tip de smartphone, PDA etc?

    Danl33 a postat ultima oara pe blogul lui: Pentru distracţie, iPhone, pentru afaceri Asus P320

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.