Extraordinar, câtă nesimțire !

Vai, vai, tineretul din ziua de azi ! În dimineața asta am asistat la două scene bătrâni versus tineri, poate chiar tineri versus restul lumii.

Prima scenă se întâmpla în celebrul 102. Era puțin aglomerat, era și puțin cald, cam toate condițiile pentru ca oamenii să se certe din orice. Lângă ușa din fața era un tip, părea destul de tânăr, și un moșuleț nu foarte bătrân. După bunul obicei al lor, al speciei lor, bătrânelul se tot împingea în tipul din fața lui. N-am reușit să aflu și motivele. Moșulețul și tânărul stăteau unul lângă altul de vreo 2 stații, până când …

– Bă, da’ nu te mai împinge că îți dau una de adormi ! – se poate ghici cine a zis asta.

Mormăie moșul ceva … nu s-a înțeles ce.

– Bă, tu n-auzi că îți dau una de stai jos ?! Nu mă mai împinge !

– Da’ n-am făcut nimic.

Și asta era doar partea subțire a scenei, că acum încep să se bage niște tanti care aveau simțul civic mai dezvoltat. Era o tanti mai măricică, pe la 100 200 de kile, care a început să îl certe pe ăla care l-a amenințat pe moș:

– Ce să faci mă, de ce să dai în el ? Așa trăiești tu ? Du-te în pădure dacă nu ești educat. I-auzi, să dea el într-un om. Da’ așa educație ai primit tu ? … și restul n-am mai reținut.

– Ce nesimțiți … așa fac tinerii din ziua de azi.

După asta apar iar discuții, una mai frustrată decât alta se bagă în seamă cu balena tanti care luase atitudine.

– Vai, nu se mai poate, uitați cum vorbesc.

Nu știu cât au mai continuat discuțiile cenușii că eu m-am dat jos.

A doua scenă. Oare când ? La câteva minute după prima. Eram în ceva troleu și aproape că se repeta scena anterioară. Tot în partea din fața a mașinii, tot un tânăr, pletos de data asta, și un moșulet, mai gras ca primul, dar la fel de bătrân. Nu știu cum nu încăpeau ei pe acolo, dar moșul a dat o bombă:

– Păi când vezi că se urcă un om bătrân tu trebuie să te ridici, să te dai și să îi faci loc. Chiar nu ți-e rușine ?

– Nu, nu mi-e rușine. De ce să îmi fie ?

… moșul continuă cu insulte proaste la adresa ăluia de nu îi făcuse loc și vine și cu a doua bombă:

– S-au tuns țiganii și acum v-ați lăsat voi plete …

Deci moșul din a două scena cred că era fumat rău de tot, nu știu din ce vis s-a trezit brusc la realitate, dar nu era pe treaba lui.

Și cam așa cu moșii călători, nu prea au loc în RATB, tinerii sunt nesimțiți și așa mai departe. Ce mă supără pe mine cel mai tare ? Vacile și boii care se bagă să ia apărarea bătrânului, fie că au sau nu habar despre ce s-a întâmplat acolo și indiferent dacă moșul a procedat sau nu corect. Nu contează cât de vinovat e sau cât de mort se comportă el tot trebuie să aibă dreptate. De ce ? E mai bătrân, trebuie să respectăm bătrânii.

Cred că o singură dată m-am luat urât de un moș. Mai aveam puțin și îl căpăceam. Mă duceam spre Titan, era super aglomerație în 102 și eu vorbeam la telefon, când un moș n-avea loc de mine că eu vorbeam la telefon și cică să nu vorbesc și să îi fac loc. După ce am început să țip la el a dispărut la prima stație.

Încă ceva, de ce ar avea moșii prioritate la scaune și la stat jos în mijloacele de transport ? Dacă eu vreau să mă ridic ca să stai tu jos atunci da, e ok, dar fără glume proaste ca “ridică-te ca să stau jos” sau “mută-te pe partea cealaltă că acolo e soare și eu vreau la umbră”. De ce să nu stea unu tânăr jos ? Că el săracu’ poate se duce la muncă sau la școală, nu o arde aiurea până la piață, sau poate deja a fost la muncă sau la școală și e rupt după o așa zi. La urma urmei cine e viitorul țării, cine trebuie să învețe și să meargă la muncă ? Tinerii, teoretic desigur. Dar nu-i nimic, după o zi de muncă sau de școală hai să lăsăm moșii și babele cu 10 plase să stea jos, că ei au fost să își ia roșii mai ieftine din cealaltă parte a Bucureștiului.

4 comentarii la Extraordinar, câtă nesimțire !

  1. Bah mai vorbim asa peste vreo 2..3..40 de ani

  2. Ba, eu nu-i mai suport pe astia. Dar stii ce nu inteleg eu? De ce drq se urca toti mosii prin spate, si apoi prin toata masina aia full, in care nici nu ai loc sa te misti…se gandesc ei sa migreze spre usile din fata..BAI, nu pot sa-mi dau seama….DEEE CEEEE???

    • Mai, se vede ca esti tanar. Acum ceva vreme (vreo 10 ani), scria pe toate autobuzele la usa din spate doar URCARE, la usa de mijloc URCARE / COBORARE, si la usa din fata doar COBORARE. Era in totala contradictie cu autobuzele la care vindea bilete soferul, logic, soferul nu era in spatele autobuzului. Cred ca inscriptiile ramasesera pe autobuze de pe vremea “fundului taxatoarei”. Acuma s-a mai civilizat lumea, si de cand nu se mai foloseste fundul taxatoarei pt compostat bilete, nu mai scrie nici pe autobuze, dar a ramas obiceiul mosilor. Asa sa stii. Parintii tai sigur stiu.

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.