De la Vista la 7 (RC1)

Până acum am fost un mare fan Windows XP, sunt și acum, dar păcat că nu pot rămâne veșnic pe el. Ultima oară când mi s-a bușit Windows-ul XP m-am hotărât să bag un Vista Business, asta că tot aveam licență pentru el. L-am ținut cam o săptămână și apoi am trecut la Windows 7 (RC1).

Din câte încercasem pe desktop și din câte citisem pe net știam că opțiunea de upgrade nu e disponibilă și că trebuie New Install, asta indiferent de pe ce sistem de operare îl instalezi. Norocul meu a fost că Etherfast m-a luminat puțin. Și așa luminat cum eram am făcut și eu upgrade la Windows 7.

Dacă un install curat de 7 durează undeva pe la o jumătate de oră, un upgrade de la Vista a durat cel puțin o oră, o oră și puțin plus câteva restarturi. Partea bună de după upgrade a fost că nu a trebuit să pun nici un driver, au rămas tot alea care erau și pe Vista și totul a fost ok. În mare parte, am instalat 7 ca să scap de Vista cel mâncător de procesor, era cam aiurea să consume 50 % din el chiar dacă stătea în idle.

Să nu credeți că 7 e foarte econom cu resursele calculatorului, chiar nu e. La consumul de RAM nu se vede mare diferență, să zicem că maxim 250 MB, dar nici atât, dar la procesor se vede ceva mai bine, adică foloseste un 15-20 % din CPU chiar dacă pornesc Firefox, Messenger, TweetDeck, Winamp și uTorrent. Da, mai sare și până la 80 %, dar asta e altceva.

Deci:

  • merge upgrade de la Vista la 7 fără probleme
  • chiar dacă nu ai drivere pentru 7 date de producătorii componentelor tale poți să pui drivere de Vista în cele mai multe cazuri
  • ar fi bine să faci un backup înainte să faci upgrade
  • dacă vrei să faci upgrade pe singurul calculator pe care îl ai atunci mai bine nu-l faci, rămâi pe Vista / XP. Nu se știe când ai nevoie de o aplicație care nu merge pe 7, că sunt destule care nu merg, atât aplicații cât și jocuri.

Până acum sunt destul de mulțumit de 7. Cu 2 GB RAM s-a descurcat bine până acum și nu pot să zic că mi-a făcut probleme. Da, am găsit aplicații care n-au mers nicicum, dar asta e.

Singura problemă care o am, nu e chiar o problemă, dar e ceva la sunet, se aud niște mici pocnituri câteodată, încă nu am reușit să îmi dea seama de la ce. Poate trebuie să aștept drivere noi pentru placa de sunet.

3 comentarii la De la Vista la 7 (RC1)

  1. la fel si la mine faza cu sunetul .. enervant rau .. am crezut ca au ceva boxele mele :) .. daca ii dai de cap, sper sa anunti :p merci

  2. Daca ati face un mic research vati da seama ca placile integrate ale laptopurilor si ale desktopurilor sunt varza asa ca try something else.. poate ceva pcmia.. in orice caz extern..

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.