Mare victorie împotriva pirateriei

Putem oare să nu ne mai căcăm pe noi în legătură cu “Primul pirat de DC++ amendat. Cu 11.000 de lei”?

O parte din comunicatul de la AIMR sună cam aşa:

Dupa aproape un an si jumatate de la sesizarea Politiei, unul din cazurile de piraterie pe DC++ s-a finalizat in civil avand castig de cauza asociatia de lupta anti-piraterie, utilizatorul de DC++ fiind obligat la daune de nu mai putin de 10′932,62 lei.

Ca urmare a unei plangeri inaintate de UPFR (Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania) la data de 17.12.2007 impotriva unui utilizator de DC++ care punea la dispozitie in retea materiale protejate de Legea
drepturilor de autor, acesta s-a ales cu o amenda administrativa.

Din totalul de 210,13 GB de informatie pusa la dispozitie, 66,36 GB reprezentau piese muzicale, o parte dintre ele apartinand membrilor UPFR, atat din repertoriul muzical romanesc cat si din cel international.

Prejudiciul a fost stabilit in functie de materialele gasite la utilizator, astfel daunele pentru acest caz au fost estimate la contravaloarea a 295 de produse originale a cate 10 euro fiecare. Valoarea finala stabilita pe criteriile acestui caz este de 2950 de euro, echivalent in lei cu 10 923.

Alegerea acestui user a fost aleatorie din lista de useri a hubului hub.xboss.ro, a declarat inspectorul pe anti-piraterie digitala din UPFR.

Sursa: DupăBloguri.

Dacă totul ar fi rămas doar la stadiul de amendă, fără atâta mediatizare din partea unor oameni care se învârt în jurul industriei muzicale, atunci era ok, au prins un fraier şi atâta tot. Nasol!

Oare ăştia care chiar se bucură că l-au prins pe amărât au impresia că aşa se va schimba ceva?  Ei au impresia, dar nu se va schimba nimic. Oare cum a ajuns muzica la fraierul ăla care a pus-o la share?  A luat-o de la altul, ăla de la altcineva şi tot aşa … până ajugem la ăia care uploadează muzica pe diverse site-uri, poate chiar mai departe, şi anume la ăia care ripuiesc CD-urile. Mă gândesc că degeaba îi sperie pe pârliţii ăştia de pe DC++ pentru că pirateria va continua oricum, atât timp cât nu îi dă jos pe ăia grei.

Cât de simplu e să prinzi un fraier d-ăsta care pune muzică la share?  Te duci la eMag şi urmăreşti cineva cumpără HDD-uri de capacitate mare. Ca să nu exagerăm, 5 din 10 sunt victime, clar. Şi după ce aflăm cine cumpără HDD-uri mari aşteptăm 2-3 luni şi intrăm peste el în casă. Varianta şi mai simplă? Ăia care rup banda de net. Sigur au şi ei ceva muzică pe acolo.

Da’ dacă tot e să amendeze tot felul de oameni d-ăştia, piraţi, ce-ar fi să înceapă cu ăştia care au site-uri de mp3 download? Adică sunt şi multe astfel de site-uri şi, spre deosebire de fraierii de pe DC++, ăştia cu site-urile de mp3 download mai fac şi bani. Deci dacă tot e să lege pe cineva care piratează atunci ar fi ceva mai interesant să îi lege pe ăia care fac bani din piraterie. În orice ţară normală cred că asta ar fi începutul.

Deci putem să nu mai punem botul la fiecare mişcare d-asta de imagine? Să încercăm.

6 comentarii la Mare victorie împotriva pirateriei

  1. ba da te mai plictisesti nu gluma:))

  2. Un articol foarte bun. Ai mare dreptate!

  3. … doar Teniescu aici, nu alte nume. :)

  4. Un pas mic “pe luna” asa seamana interventia lor miraculoasa! E mult de lucru si doar unul din 10 mil de oameni care utilizeaza Dc++ si mai ales cei care fac cd “second hand”. E cale lunga1

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.