Dacă aş fi făcut eu un site de imobiliare …

… atunci probabil că n-aş fi pierdut atât timp cu anunţuri idioate, postate de mai multe ori, postate de agenţii sau anunţuri care au expirat.

În ultima vreme tot am căutat apartamente de închiriat în Bucureşti, dar nu am reuşit să găsesc nimic util sau bun. Cele mai multe anunţuri nu au poze, din start par să fie o pierdere de timp, o altă mare parte sunt publicate de agenţii care îţi cer bani pentru nimic.

Observ că şi noul site de la imboliare.ro se lasă testat şi organizează un concurs unde oamenii trebuie să-şi dea cu părerea despre beta.imobiliare.ro, aşa că mă bag şi eu uşor în seamă, cu toate că nu asta era ideea postului. (ei nu …)

1. Nu am văzut până acum site unde să se pună accentul pe calitatea anunţurilor. Fiecare om vine şi scrie ce vrea el despre apartament şi aia e, dar problema e că, de exemplu, nu toţi înţelegem acelaşi lucru prin “recent renovat”, nu? Am văzut eu anunţuri la care scria “recent renovat” şi arăta precum o cocină. La fel e şi la treaba cu utiliatul: ” – Da, e utiliat, are aragaz. – Bine, da’ maşină de spălat, frigider? – A, păi nu are d-astea.”. La majoritatea afirmaţiilor treaba poate să fie relativă sau fiecare parte şi-o imaginează cum vrea.

Ce ar fi frumos? Ca detaliile şi datele exacte ca cele de mai sus să fie obligatorii pentru apartamentele mobilate şi utilitate. Vrei să-ţi închirieze cineva apartamentul? Vii cu toate detaliile pe site şi le zici oamenilor. Degeaba are omu’ opţiunea de a scrie toate detaliile, mulţi sunt proşti şi nu le pun. De exemplu: aşa da, e pe drumul cel bun, şi aşa nu.

2. Pozele la anunţuri să fie obligatorii! Şi nu orice poze, ci poze în care să se vadă ceva şi cât mai mult. Frate, ai pus anunţ fără poză? Pa, du-te pe alte site! Ai pus o poză în care se vede doar oglinda din baie sau buda şi alta în care se vede uşa de la intrare? Du-te după primul, n-ai ce căuta aici. Am văzut anunţuri la care erau ataşsate poze cu strada pe care era blocul  sau poze cu blocul şi nu era nici o poză cu apartamentul. Ăştia cu anunţurile lor ce caută la anunţurile cu poze? N-au ce căuta, că n-am vrea ca omul care caută anunţuri cu poze să fie încurcat de aşa mizerii. Şi exemple avem destule: aici, aici, aici, aici şi aici.

Eu zic că ar prinde bine puţină ordine şi disciplină şi la capitolul anunţuri cu poze şi eventual puţină moderare a anunţurilor, nu toată lumea să sară cu orice porcărie de anunţ pe internet.

3. E agenţie sau nu? La multe site-uri de imobiliare am văzut opţiunea de a exclude anunţurile puse de agenţiile imobiliare, versiunea beta a imobiliare.ro n-are încă aşa ceva.

Şi aici ar trebui puţină ordine, nu toţi vor prin agenţie sau nu prin orice agenţie de la parterul blocurilor. Şi chiar dacă ar fi prin agenţie să se specifice frumos pe site toate taxele şi comisioanele. Din nou, ca să nu ne pierdem timpul degeaba cu chestiile inutile.

Probabil treburile astea 3 de mai sus nu vor fi aplicate pe nici un site. Ce interes au cei care au făcut site-ul ca omul să îşi găsească apartament după al doilea minute de cum a intrat pe site? Cine mai face o afişare la nişte reclame, cine mai dă un click pe vreo reclamă dacă omul a găsit ce a vrut şi a plecat? Multă lume oricum apreciează doar cantitatea şi nu calitatea.

Sincer, nu mi se pare deloc util că beta.imobiliare.ro s-a axat mai mult pe căutări şi sortări, eventual doar faza cu harta şi cu alesul zonei să fie puţină utilă, dar căutări şi sortări găsim peste tot, pe toate site-urile, însă trebuie nişte conţinut de calitate care să fie sortat şi căutat, nu anunţurile cu 2 informaţii şi o poză cu blocul. Dacă o să fie acelaşi conţinut ca pe site-ul vechi nu văd nici un rost pentru marea schimbare, probabil că oamenii vor întâmpina aceleaşi probleme ca şi pe vechiul site.

Un comentariu la Dacă aş fi făcut eu un site de imobiliare …

  1. Cred ca ai dreptate si cand identifici problemele, si cand identifici cauzele pentru care ele nu vor fi rezolvate.

    Probabil e timpul sa-ti faci site de imobiliare.

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.