Cum să vă dezafectaţi centrala nucleară

Nu ştiu, eu n-am centrală nucleară acasă, dar poate are cineva vreo centrală ca la Fukushima şi nu ştie cum să o dezafecteze, aşa că pe RomâniaLiberă putem găsi un tutorial pentru aşa ceva

Există trei proceduri standard pe care Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA) le foloseşte pentru dezafectarea unei centrale nucleare. Prima este dezafectarea imediată (Decon în terminologia americană) şi permite încetarea rapidă a operaţiunilor de control şi supraveghere. Decontaminarea locaţiei începe la câteva luni după oprire.

A doua opţiune este armătura sigură (Safestor în terminologia americană). Procedura amână îndepărtarea definitivă a controlului asupra reactorului cu 40-60 de ani şi presupune amplasarea reactorului într-o structură de depozitare sigură, până la momentul în care încep operaţiunile de decontaminare şi dezasamblare.

“Înmormântarea” (Entomb în terminologia americană) este procedura care permite substanţelor radioactive ale reactorului să rămână acolo unde sunt, în condiţii de siguranţă. Operaţiunea presupune îmbrăcarea locaţiei într-o structură extrem de durabilă din beton, care va rezista atât de mult, încât radioactivitatea nu va mai pune probleme.

Emisiile radioactive provin în proporţie de 99% de la combustibilul folosit la reactor şi care este îndepărtat la dezafectare, explică specialiştii WNA. Restul materialelor periculoase sunt componentele reactorului care au fost expuse mult timp iradierii cu neutroni. Procedura de dezafectare presupune convertirea lor în diverşi izotopi, precum fier-55, cobalt-60, nichel-63, carbon-14, care nu mai sunt atât de periculoşi. În 50 de ani, radioactivitatea lor devine inofensivă.

Să aveţi grijă!

Un comentariu la Cum să vă dezafectaţi centrala nucleară

  1. Foarte util acest tutorial din România Liberă, cred ca era un dezastru mondial daca nu-l publica.
    Asteptam sa mai scrie despre cum trebuie sa depozitam deseurile radioactive, sper sa fie voie sa le tinem in beci sau in camara, fiecare dupa posibilitate.

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.