Aşa-i, funcţionarii publici nu merită salarii atât de mici …

Merită chiar mai mici de atât! Asta este şi o să rămână părerea mea mult timp de acum încolo.

Hai să vedem câteva exemple, să fie clar pentru toată lumea:

1. Agenţia Municipală Pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti

Acum câteva luni mai aveam treabă pe acolo cu nişte hârtii pe care le duceam periodic şi cam de fiecare dată se întâmplau alte mizerii.

– prima chestie a fost că trebuia să duc o cerere. N-am făcut eu cererea, a fost făcut de altcineva după indicaţiile cuiva care lucra în instituţia asta cu ocuparea forţei de muncă.Credeţi că o cerere de 5 rânduri făcută după indicaţiile cuiva care lucra acolo a fost bună? Nici măcar n-a fost pe aproape. A uitat să precizeze nişte detalii esenţiale care trebuiau menţionate în cerere. Dovadă că îşi ştia treaba.

 

– într-o altă lună am fost 2 zile consecutiv cu hârtiile pe acolo şi în ambele zile era un nene care doar a plimbat o cafea pe acolo, părea cam mahmur dacă e să mă întrebaţi pe mine. Şi beţiv. După ce s-a plictisit a luat şi o carte. Când nu făcea naveta birou – parter şi invers, stătea la poveşti cu o colegă. A fost puţin, doar câteva ore pe zi.

 

– nu mai reţin exact ora la care am fost, ştiu că eram vreo 15 – 20 de minute înainte de încheierea programului şi după ce am stat la coadă am ajuns la tanti care îmi prelua discheta şi declaraţiile.

S-a chinuit puţin, a văzut că nu merge ceva şi m-a trimis la alt birou, că îi adusese altă colegă nişte declaraţii, predate aşa mai pe naşpa probabil, spunând că n-are timp să le termine pe toate, că ea imediat trebuie să plece.

2. Poliţia Română

– am făcut poze, păcat că nu le mai găsesc, cum stăteau ei ascunşi în spate la Pardon Cafe, că e destul de ferit acolo. Nu era un echipaj, să zicem că aveau treabă, erau 3 echipaje, d-ăia cu Loganuri, care stăteau la poveşti acolo. La 1 metru de maşină nu s-a mişcat nici unul, nu cred că e vorba de vreo misiune.

 

– să zicem că dacă aş fi avut un vecin poliţist şi el ar fi trebuit să patruleze de Revelion, ar fi mers până acasă să bea o şampanie, cu vecinii şi familia. Şampanie normală, cu alcool. Şi poate în loc să patruleze iarna s-ar fi băgat la prietenul lui, care e paznic la primărie, să se uite la televizor câteva ore.

3. Primării

– cineva din familie, nu contează cine, ce şi cum, şi-au trecut un teren şi o casă pe numele lor. Terenul a trebuit împărţit, intabulat şi aşa mai departe, apoi toate hârtiile au trecut pe la 2 primării.

Oare au fost corecte?

A durat 1 an şi idioţii au greşit CNP-urile din actele de proprietate. Le-au inversat pur şi simplu, nu s-a prins nimeni că sexul şi numele nu se potrivesc.

În celălalt loc au uitat să treacă tot terenul în acte şi au trecut doar o parte, nici măcar jumătate.

Şi totuşi au fost semnate de toţi pe la care au trecut, chiar şi de Prefect.

 

4. Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti

 

Am făcut iar ce-am făcut şi trebuia din nou să car hârtii. De data asta la Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.  Simplu.

Chestia interesantă era că trebuia să le duc iar doar la un birou anume, la o persoană anume, care se ocupa de hârtiile astea. Singura persoană care se ocupa de asta.

Am ajuns acolo unde trebuia să ajung, bat uşor la uşă, încerc clanţa … încuiat. No problem, măcar nu e coadă. Aştept să vină şi apoi eu o să fiu primul. Aştept ce a aştept şi nu vine nimeni. Întreb pe la alte birouri dacă ei au habar de situaţie, toţi erau zero. Cobor la portar să-l întreb şi pe el şi-mi zice asa:

– Aa, păi nu ştiu ce să zic, că doamna n-a fost deloc azi. Şi nici ieri n-a fost prea mult, că au căutat-o mai mulţi oameni şi ieri. NORMAL!! Că eram în ultima zi care se predau hârtiile.

Până la urmă m-a trimis la o hală, acolo în spate, unde erau o grămadă de funcţionari. Am incercat să le explic că nu e nimeni unde trebuie să le predau şi dacă ar putea să le ia. N-au putut. M-au trimis fix acolo de unde am venit.

Cât m-am mai plimbat pe acolo a venit pauza. La ei, nu la mine. A trebuit să aştept o jumătate de oră aiurea.

După pauză am reuşit iar să intru în hală, să conving pe cineva să-mi ia hârtiile. Locul parcă era părăsit. Oamenii au revenit la muncă dupa încă 10 – 15 minute. Până la urmă cuiva i s-a făcut milă de mine şi mi-a dat o ştampilă.

Întrebare: Când eşti singura persoană care se ocupă de anumite chestii cum poţi lipsi fix atunci când vine mai multă lume cu treabă?

 

Concluzia?

Mai trebuie?

35 comentarii la Aşa-i, funcţionarii publici nu merită salarii atât de mici …

  1. si eu am salariul mic, dar unii functionari au incredibil de mici

  2. Mai nea teniescule,asculta ce zic eu:ai dreptate cu functionarii publici care freaca menta prin diferite birouri, dar stii care a fost cea mai mare greseala????????—atunci cind s-a unificat Ministerul de Interne cu ”ministerul administratiei si finantelor”,ca numai asa au mincat banii politistilor aia de pe la primarii si prefecturi,asa s-au inmultit aia de la primarii si prefecturi.Ca sa nu mai zic ca Ministerul de Interne n-are nimic in comun cu administratia si finantele.Si sa nu mai comparam politistul(care si asa e batut de soarta-BOC) ,care si el e functionar public ,cu functionarii publici de 2 lei din primarii si prefecturi care nici nu te baga in seama cind ai nevoie de niste informatii.Si stii ce mai zic eu?-cind n-or mai fi politistii, sa cereti ajutorul functionarilor din primarii si prefecturi,sa se duca ei dupa infractori,sa va faca ei ordine pe strazi ;ca de ieri politistii sint pusi la dispozitie,si daca ai vazut 3 masini impreuna eu cred ca s-au intilnit in legatura cu punerea la dispozitie(e totusi o problema de serviciu).Daca am deranjat pe cineva ,imi cer mii de scuze,dar cred ca nu e bine sa compari politistul cu restul functionarilor publici sub nici o forma.Cu stima.(sper sa apara integral comentariul meu).

    • atata munca, atatia bani. e irelevant ce e fiecare. toti au stiut foarte bine unde se angajeaza.

      e tot problema de serviciu si cand in loc sa patruleze se duce acasa sa bea sampanie? :)

      • dar pentru politisti nu ar trebui sa existe sarbatori,sau voi vreti sa va distrati si sa va imbatati(sa-i luati la misto pe politisti) si ei sa stea sa indure ,ca deh ,sint politisti,nu?nu uitati ca si politistii sint oameni si au voie sa greseasca prin natura firii,ca si voi dealtfel,pina cind se va inventa ”super-politistul”.

  3. Domnule,spune-mi dumneata ce institutie mai are efective multe in teren de sarbatori in afara de politie si politia de frontiera?Cind dumneata stai la caldurica si te uiti la televizor si bei sampanie politistul ala sta in frig,il bate vintul,il ninge,il ploua,ii bate soarele in cap si iti dirijeaza circulatia ca sa nu te enervezi dumneata la volan.Si sa nu ma iei cu de-alde ,, asta ii este meseria,,ca te rog eu pe dumneata sa-ti lasi familia si sa faci de sarbatori ce face politistul si politistul de frontiera.Si in loc sa te duci acasa dupa serviciu mai vine unul si spune ba ca ai pregatire(care e de mai multe feluri),ba ca ai sedinta de tragere,ba ca vine nu stiu ce control etc,etc.,si iti mai spun un lucru:majoritatea angajatilor de la politie si politie de frontiera lucreaza in ture de 12 si 24 de ore.Cu riscul de a enerva pe cineva spunind adevarul ,iti spun domnule ca te rog sa vii sa lucrezi cu noi,sa faci ce facem noi si sa astepti salariul pe care ni-l da BOC,si atunci sa-mi spui daca se merita (atunci o sa te intilnesti cu colegii-2 sau 3 masini- si o sa vorbiti despre ce vorbeau politistii dumitale).Cu stima.

    • Domnu rangers 0505, sa va explic eu cum e treaba: Politistii au vrut cu guritza lor sa fie functionari publici. Tot cu guritza lor au vrut sindicat. Corect, li s-a facut hatarul, fara ca vreunul sa isi imagineze si ca functionarii publici pot si fi zburati afara, au vazut doar foaia cu beneficiile nu si aia cu partea nasoala. Asa au vrut, asa au. Da, au lideri de sindicat, si sindicat, felicitari, dar masa si dansul presupune si eliberare din functie ca pe orice domn civil. Au vrut demilitarizati. OK, au obtinut. Asa ca va rog liniste cu vai saracu dom’ politist.
      Si bomboana pe coliva politiei romane (scris intentionat cu litere mici): citez dintr-un politist in viata si in serviciu: “nu ma pot duce in zonele cu infractori, nici nu ai idee cum e sa ai sabia la gat, am avut-o de doua ori, mi-e frica si am familie acasa…”. Eu nu sunt politist, da, nu stiu cum e cu sabia la gat sub amenintare, dar ce stiu sigur este ca eu chiar nu am nevoie de astfel de politisti. Da, sunt prea multi si incompetenti. Da, ca alti functionari publici. Da, sunt platiti si din banii mei. Da, ar trebui sa dea si ei un examen gen Bacalaureat (ma refer la corectitudinea examenului, nu la subiecte). E posibil sa ramanem cu doar vreo 100 de politisti in toata tara. Dar raman POLITISTI. Si de la ei pot sa invete noua generatie (care a luat BACUL. Sa nu mai zic de http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Facultate_fara_bani_cu_acte_de_la_tigani_0_198580736.html#
      Da, subscriu, au salarii mici. Da, momentan ar trebui sa aiba si mai mici.

  4. Domnule Teniescu,eu zic sa va informati mai bine.Eu cred ca totul pleaca de la invatamint,unde mult iubitii nostri” invatatori,profesori si lectori”ii invata pe copii la fel cum te-au invatat si pe dumneata,la fel cum l-au invatat si pe BOC si pe toata clica care a distrus tara aceasta.O tara plina de contravenienti si infractori,asa ceva se scoate pe banda rulanta din scoli.Sa ziceti mersi ca la asa zisa “revolutie” nu s-a instituit dictatura militara sau politieneasca,pentru ca nu stiu daca mai avea cineva curajul sa comenteze “ca aia nu-i buna,ca ailalta nu stiu ce are” ,sau cum fac jurnalistii care din tintar fac armasar si se mai si baga in vietile particulare ale oamenilor.Ce ziceti,sinteti de acord cu reintroducerea pedepsei capitale?Daca nu aveti curajul sau puterea de a schimba ceva in bine in tara asta,eu zic sa renuntati la a mai face comentarii despre x si despre y si mai bine scrieti un roman sau ceva asemanator.Chiar daca e democratie acest lucru nu da dreptul nimanui sa faca comentarii negative la adresa cuiva.Eu zic sa-si vada fiecare de treburile sale.Cu stima.

    • adica nu e bine sa-i criticam pe aia care o freaca aiurea la munca pentru ca … se supara unii, nu?

      daca eu sunt un cetatean si critic institutiile care teoretic traiesc din banii nostri cred ca e ok. asta poate pentru ca institutiile publice ar cam trebui sa lucreze in slujba cetateanului.

      nea rangers, daca ai angaja pe unii sa iti puna o faianta in baie, da’ ei o trag cu beri in loc sa faca treaba si la final iese o lucrare nasoala intr-un timp mai lung, cum e treaba? ai avea voie sa-i critici sau ai zice mersi ca “nu s-a instituit dictatura militara sau politieneasca”?

  5. Cred ca nu intelegeti:toate taxele pe care dumneata le platesti,le plateste si politistul,ba cu virf si indesat.Si nu stiu de unde si pina unde toata lumea zice ca “politistii sint platiti din banii nostri”.Nu toate institutiile sint de stat,dar toate institutiile primesc bani de la stat.Cu stima.

    • aaaa, nu stiam ca si politistul plateste.

      lasand asta la o parte. oamenii din exemplele de mai sus aveau vreun motiv intemeiat sa traga chiulu’ de la munca? eu asta vreau sa stiu. cineva e platit sa faca o anumita treaba. o face in totalite sau nu?

      • nu stiu care e paralel cu subiectul;unii lucreaza la fel ca si dumneata ;sa nu-mi spui ca d-ta iti faci treaba ca la carte si 100%;asa ca daca nici d-ta nu esti perfect,nu stiu de ce ai pretentii la altii.CU STIMA.

      • dumneata te crezi perfect?????????? ti-am spus ca doar un lucru este perfect in universul asta,si d-ta nu esti acel lucru;inca mai astept raspuns la intrebarea mea.

  6. Politia se plange de lipsa banilor, eu vad continuu incalcarea legii in jurul meu, politistul se holbeaza sau se face ca nu vede, dar carnetul cu chitante de amenzi e la el. Deci… cine nu aduce bani la buget? Cine nu isi face treaba? Evident, politistul.

  7. Domnul meu,sa va fereasca dumnezeu sa intrati in ochii politistilor ca sa vedeti cum v-ar sta fara bani in buzunar(pentru plata amenzilor) si fara masini de plimbareala.Sau vreti sa faca totul ca la carte ca pe vremea lui raposatu.Dar nu va ginditi ca si politistii sint oameni,nu roboti.Voi nu-i vedeti decit pe cei de la oras ,dar de cei din mediul rural nu se intereseaza nimeni,sa vada cite sate au in primire si daca se intimpla ceva cheama-l pe politist,vezi doamne ca e obligat sa intervina,dar acestea sint orele care nu i se platesc si pentru care pune bani din buzunar la combustibil,ca sa nu mai vorbesc de hirtiile pe care le intocmesc tot pe banii lor.Asa ca mai ginditi-va domnilor inainte de a spune ceva.Nu contest faptul ca nu exista padure fara uscaturi,dar prea se generalizeaza.Cu stima.

    • domnu’ rangers, aveti o problema cu intelegerea textului?

      “lasand asta la o parte. oamenii din exemplele de mai sus aveau vreun motiv intemeiat sa traga chiulu’ de la munca? eu asta vreau sa stiu. cineva e platit sa faca o anumita treaba. o face in totalite sau nu?”

      astept un raspuns la asta. ori vorbim la subiect, ori deloc. la munca acolo e la fel, asa pe ocolite si pe langa subiect ca aici pe internet? si apoi ne plangem de salariile mici, nu?

  8. domnu RANGERS .. ai tot dreptul din lume sa iti schimbi locul de munca.. daca te plangi ca e greu .. dar cu 12 clase numa acolo poti lucra nu? pe 10-15mil sau cu o facultate facuta asa in 3 ani cu examene date de acasa.
    “Da-i taranului putere si ai sa vezi exact cat de taran este!”
    Cunosc destui politisti care – conduc beti ! pt ca pot -injura pt ca pot – te batjocoresc pt ca pot- te bat pt ca pot- te amendeaza pt motive banale PT CA POT! deci sa nu te mai aud TARANE. pa!

    • degeaba spui ca esti baiat de asfalt,dar esti mai TARAN si acest lucru ti-a dat arama pe fata;facultate de 3 lei ai facut si dumneata si de aia avem guvernare de 2 lei;asa ca mai puneti mina si mai studiati daca vreti rezultate pozitive.

    • motivele banale despre care vorbesti le gasesti in legislatie,dar cum d-ta nu o cunosti nu ai de unde sa stii si va legati de toate chitibusurile despre care credeti ca va aduc vreun folos.

  9. Si restul lumii face la fel,indiferent daca are studii superioare sau nu,,ba chiar mai rau:rapiri,violuri etc.Si nu cred ca va doriti ca politistii sa faca totul ca la carte.Ati avea de suferit mult.

    • se pare ca nu putem sa ne intelegem si ocolim unele intrebari pentru ca nu putem raspunde favorabil la ele. nu ma asteptam la altceva.

      mi-a parut bine, dar de oameni de genul asta nu avem nevoie pe aici.

  10. Pingback: Să mai vorbim puţin despre salariile din M.A.I.

  11. nenea rangers, “Si restul lumii face la fel,indiferent daca are studii superioare sau nu,,ba chiar mai rau:rapiri,violuri etc.Si nu cred ca va doriti ca politistii sa faca totul ca la carte.Ati avea de suferit mult.” , ba chiar mi-as dorii sa faca totul ca la carte, sa ii f.ta pe astia cu rapiri si violuri ca la carte.
    Dar.. dumneavoastra care lucrati in politie, militie ,armata etc… Cand dumneata zici ca daca ati lucra ca la carte am avea mult de suferit… voi deja va ganditi la abuz de putere, ca voi asta intelegeti prin “ca la carte”.

    Haide sa va spun ce am patit eu cu un nenea jandarm. Eram eu cu 2 prieteni,veneam de la film , in masina 123 a RATB a venit un mic control, cei 2 prieteni a mei nu aveau bilete nici abonamente, doar eu aveam. La prima statie au fost dati jos si acolo asteptau alde nenea jandarmii. la un moment dat, un jandarm incepe sa traga de pretenasu meu, ave chef de vorba jandarmu. Prietenul meu statea deja de vorba cu un controlor care ii scria procesul verbal, iar jandarmul tot tragea de el sa se intoarca cu fata ca nus ce vroia sa ii zica. Cu ce drept il obliga pe pustii sa il asculte? macar nu avea ceva interesant de zis, vroia sa ne zica cat este dansu de JMenar… pai se poate?! Nu pot sa stau sa spun aici toata intamplare.
    Ahhh.. mi-am amintit. Tot legat de jandarmerie…
    Cand eram eu in liceu,era un jmenar prin oras, baluba, asta facea si pe hakeru prin oras si pe batausu si pe toate alea… ca mai acum ceva timp (la 5 ani dupa cele intamplate), il vad pe baluba imbracat in uniforma de jandarm in bucuresti… WTF?! daca si baluba ajuns sa ne “apere”, e clar ce imi este acum jandarmeria..
    Noi te intelegem ca esti frustrat, si te sustinem.. nu mai venii pe aici :P

  12. domnule,daca nu respectam legea ,bla bla ,daca o respectam si facem ca la carte voi spuneti ca e abuz de putere;eu nu va mai inteleg;daca nu va convine duceti-va in Somalia etc unde puteti face ce vreti.

    • De ce sa ne ducem noi in somalia ,cand mult mai simplu si mai corect ar fi ca cei incompetenti sa fie dati afara, sa ramana doar cei care sant in stare sa isi faca treaba. Pentru ca asta este ideea pe care vrea si teniescu sa o scoata.
      Este normal ca cineva care e platit sa faca o treaba, sa o faca cum trebuie?!
      DA
      sau
      NU
      Bifati aici va rog. Nu era trat cu curu acel jandarm, prietenul meu era cu spatele la el de 10 minute cel putin, pentru ca era normal sa stea cu fata la cel cu care vorbea, controlorul ratb adica. Si la un moment dat sa trezit jandarmul ca are chef de vorba, probabil se plictisea, altfel nu imi explic placerea lui nebuna de a treage in halul ala de acel copil.
      Treaba jandarmului era sa actioneze in caz ca vreo unu din noi nu ar fi cooperat, nici decum sa ii oblige pe altii sa asculte cat de jmenar era dansu.
      Dar cand eu l-am intrebat frumos sa se legitimeze si dansu… de ce tot sarea din par in prun si din prun in mar?!

  13. inca astept raspunsul la intrebarea pe care am pus-o acum citva timp, dar vad ca il ocoliti;s-ar putea sa nu il stiti si ar fi bine sa recunoasteti acest lucru.

    • Doar pe langa stim sa vorbim, nu? Da’ avem pretentii pe urma.

    • o intrebare: bre nea rangers, deci lucrezi la stat, iti faci treaba sau nu 100%? noi astia pe aici, din cate stiu eu, nu suntem platiti de stat, daca tragem chiulu’ de la munca pagubim un patron, o companie, ceva, nu populatia.

      deci cum e, iti faci sau nu treaba pentru care esti platit sau te regasesti in exemplele de mai sus?

      vreau doar DA sau NU. atat. alte balarii o sa le sterg.

  14. eu imi fac treaba 100% (drept dovada ca am deja 20 ani in sistem,25 vechime totala, ”fara reparatii” si m-am lovit si de contravenienti si infractori care se credeau smecheri si cind s-a pus cosul pe ei erau niste bieti mielusei).

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.