Educaţia a murit

Am impresia că odată cu trecerea timpului unii oameni se civilizează, iar alţii devin din ce în ce mai sălbatici şi veniţi parcă din pădure.

Oare acum 5 ani erau atâtea cazuri cu profesori beţi la şcoală ? Dar cu elevi care băteau profesorii chiar la şcoală ? Poate acum 5 ani mai erau cazuri, dar acum 10 ani erau ?

Două cazuri de astea am prins doar azi:

1. Un elev din clasa a XI-a de la Liceul “Stephan Ludwig Roth” din Mediaş este cercetat de poliţişti după ce şi-a bătut un profesor chiar în cancelarie, de faţă cu mai mulţi profesori, directorul unităţii, diriginta clasei şi cu tatăl său, se arată într-un comunicat de miercuri al IPJ Sibiu. [sursa & continuare]

2. O învăţătoare de la o şcoala generală din comuna argeşeană Oarja a fost reclamată, miercuri, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, după ce părinţii mai multor elevi, paznicul şi chiar directoarea unităţii au observat că dascălul s-ar fi prezentat la ore sub influenţa băuturilor alcoolice. [sursa & continuare]

Eu zic că pe specimenele astea trebuiesc date afară din şcoală fară nici o discuţie. Eventual, însă nici aşa, la prima abatare să zicem că îi iartă, dar deja la a doua abatare ar trebui să zboare din prima secundă. De multe ori se întâmplă ca şmecherii ăştia din şcoli să nu fie zburaţi, ori au relaţii, ori părinţii sunt ceva mari şmecheri, adică ori gabori mai importanţi, ori oameni de afaceri care cu fiecare ocazie mai sponsorizează şcoala.

… e clar, se apropie sfârşitul.

Un comentariu la Educaţia a murit

  1. Referitor la primul caz: am citit şi reacţiile la articolul de pe Realitatea şi tot mi se pare inadmisibil ca un elev sa ridice mâna asupra unui cadru didactic. Pe de altă parte, ar fi de preferat ca nici invers să nu aibă loc asemenea “intervenţii”. Amândouă cazurile atrag după sine scăderea reputaţiei şcolii respective. Elevul probabil va fi privit ca un erou, care s-a răzvrătit împotriva regimului, iar profesorul ca un neisprăvit, incapabil să îşi ţină clasa sub control. Invers, elevul este privit ca o victimă, iar profesorul ca unul nedemn de poziţia pe care o ocupă la catedră, unul ce îşi terorizează elevii.

    Soluţia, din punctul meu de vedere, ar fi aplicarea unor sancţiuni ceva mai drastice, de exemplu, cum spuneai tu, ca asemenea specimente să fie date afară. Dar de la teorie la practică e cale lungă.

    Totuşi, şcoala nu este totuna cu maidanul. Asemeni altor instituţii, implică o anumită conduită şi etică. Dar cine să ţină cont de ele? Şi uite aşa se duce sistemul românesc de învăţământ de râpă… şi e păcat!

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.