“Salvaţi Bucureştiul” şi casele care stau să cadă

“Salvaţi Bucureştiul” este de fapt o asociaţie, o chestie cam la fel de stupidă ca şi “Alianţa pentru o Românie Curată”.

Ideea ar fi în felul următor: într-o zonă aglomerată plină cu case care stau să cadă s-a decis să se renunţe la casele respective, că ar fi căzut oricum la primul cutremur mai mare de 2 grade, şi să se construiască ceva pe care să poată circula maşinile. Aşa, asta e prima parte a poveştii. Apoi se găsesc unii, organizaţii şi alianţe de stupizi, care vor să oprească lucrările deja începute, de parcă asta ar ajuta cuiva cu ceva. Idioţii nu se prind că mai mult rău fac.

Acum să nu ne mai jucăm de-a salvatul caselor vechi care puteau fi monumente dacă n-ar cădea pe oameni şi să ne gândim puţin altfel. Unii vor să salveze Bucureştiul, da? Oare blocând o zonă şi nişte lucrări care ar fi ajutat foarte mult traficul din Bucureşti reuşim să-l salvăm? Probabil că nu, de fapt îi facem mai mult rău. Asta nu e salvare. Dacă nişte case stau să cadă şi te opui demolării lor nu înseamnă că le salvezi doar oprind demolarea ci doar dacă le repari, iar asta sigur nu se va întâmpla niciodată, altfel continuăm să trăim într-o mizerie întrebându-ne “De ce?”.

Ceilalţi deştepţi vor “o Românie Curată”. Atât de curată că se opun evoluţiei şi preferă să suspende activitatea într-o zonă care e un mare şantier doar pentru că prostia lor aşa le spune că e bine. Cuvântul “sacrificiu” nu vă spune nimic?

Mă mir că cei care susţin astfel de cauze au reuşit să trăiască atât de mult încât să ajungă la maturitate şi nu s-au înecat încercând să bea apă cu cana, asta fiind chiar mult peste posibilităţile lor intelectuale.

Eu ştiu două chestiuni:

  1. avem nevoie de transport / şosele / străzi ca de apă pentru că sunt aproape 1.5 milioane de vehicule care circulă prin Bucureşti, probabil fără să socotim şi transportul în comun.
  2. e adevărat că şi ţările mai civilizate au clădiri vechi, mult mai vechi decât ale noastre; problema e că ei au un secret care încă n-a ajuns la păduchii susţinători ai ruinelor; care-i ăla? clădirile vechi au 2 opţiuni: se renovează sau se demolează. nimic mai simplu.

Avem aici ultima ştire oprirea demolărilor, aşa că ştiţi a cui gură să o penetraţi dacă mergeţi prin zonele în care lucrările au fost oprite şi vă gândiţi că târâş aţi fi trecut mai repede de zona respectivă. Înainte să se înceapă lucrările se mergea extrem de prost şi de greu pe acolo. Cum credeţi că se circulă acum şi cum credeţi că se va circula pe o stradă mai lată şi cu mai multe benzi?

Părerea mea despre soarta clădirilor şi zonelor mizerabile este valabilă şi în cazul străzilor din centrul vechi al Bucureştiului: renovare şi curăţenie sau demoloare la modul cel mai serios, că e plin de jeg şi prin spatele clădirilor atât de frumos vopsite şi aranjate.

Un comentariu la “Salvaţi Bucureştiul” şi casele care stau să cadă

  1. Pingback: Să păstrăm clădirile vechi, că de şosele nu avem nevoie / trafic la Gara de Nord

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.