Chirii mai scumpe cu 2%

Am auzit o chestie amuzantă azi la radio: s-au scumpit chiriile cu 2% la apartamentele cu 3 şi 4 camere. Ok, să vedem ce zice şi internetul pe tema asta.

Prima lună a acestui an a marcat o creștere a chiriilor solicitate de proprietarii bucureşteni la apartamentele cu trei și patru camere, conform raportului lunar de monitorizare realizat de AnunțuriParticulari. Aceasta este prima creștere de preț după trei ani de scăderi.

În cazul apartamentelor de 3 și 4 camere, ianuarie 2012 a marcat prima creștere a chiriilor la început de an din 2008 și până în prezent. După trei ani consecutivi în care, pe intervale de 12 luni prețurile, au înregistrat scăderi, chiria solicitată de proprietari pentru un apartament cu trei camere a ajuns acum la 469 euro / lună, cu 2% mai mult decât în ianuarie 2011. [Capital]

De observat 2 chestiuni:

  • vorbim de 2% creştere, între noi fie vorba 2% la 500 de euro înseamna 10 euro; unde e loc de 500 ar mai fi loc de încă 10; şi totuşi, 10 euro înseamnă 4 pachete de ţigări! ĂSTA E SUBIECT DE ŞTIRE?
  • vorbim de chiriile SOLICITATE; e uşor să vinzi ceva la un anumit preţ, mai greu e să şi primeşti cât ceri, iar asta se întmplă destul de greu; poate fi şi o mică tactică de genul “cerem mai mult ca să scoatem măcar cât am vrut iniţial”.

La 469 de euro se închiriază apartamente în centru, mobilate şi utilate. Asta nu înseamnă că automat preţul lor a ajuns la aproape 500 de euro. Există şi apartament de lux, la 2.000 de euro, asta din nou nu înseamnă că preţul lor a ajuns la 2.000.

Ca să vă dau un exemplu recent, de acum câteva săptămâni, să nu ziceţi că-mi place să halesc rahat, apartament de 3 camere renovat, cu termopane, uşă de metal şi 2 aere condiţionate, dar nemobilat, pe Iancu de Hunedoara (între Dorobanţi şi Victoriei, ca idee), într-un bloc foarte mişto, se dădea cu 350 de euro pe lună, iar negociat ajungea şi pe la 320. Asta în condiţiile în care în decembrie era aproape 500 de euro. Frumoasă creştere avem aici. E şi într-o zonă bună şi la un preţ sub “preţul mediu” din presă. Aşa ceva? Oare cum?

Unde e preţul mediu de 450? Da, 450 e preţul mediu în blocul Loteriei Române, dar nu în restul Bucureştiului.

Ca o curiozitate, oare pe ce se bazează presupusa creştere a preţurilor? Oamenii nu sunt destul de speriaţi de cheltuielile imense pentru un apartament cu 4 camere şi proprietarii s-au gândit să ceară mai mult ca să îi sperie? Ştie toată lumea că cine vrea să închirieze un apartament de 4 camere ţi-o dă şi pe mă-sa doar să îi închiriezi porcăria.

Părerea mea? Unii au plătit pentru o ştire şi au mirosit-o repede toţi ştiriştii fraieri. E fix atât de relevantă cât o ştire despre faptul că preţul şosetelor e mai mare de azi cu 50 de bani. Toată lumea are nevoie de şosete, nu le cumpărăm de dragul de a da banii pe ceva, aşa că 50 de bani în plus sau în minus e egal cu zero.

Mulţumim presei pentru relevanţă.

Un comentariu la Chirii mai scumpe cu 2%

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.