Ideea programelor “Rabla”

Nu este vorba strict despre Programul Rabla, ăla unde dai maşina veche de 12 ani şi primeşti 3.800 RON, ci de toate programele de genul ăsta, unde dai un produs vechi şi vai steaua lui, pentru o reducere la unul nou şi scump.

Cred că primul program de genul ăsta a fost chiar Rabla, unde îţi dădeai rabla de maşină ca să primeşti cam 1.000 de euro reducere când cumpărai o maşină nouă. Ideea, aşa ca idee, e foarte bună, nu ? Cum începem să analizăm chestia asta, deja se văd părţile grave. Un om de ce are o maşină / rablă care face maxim 1.000 de euro ? E prea probabil că nu îşi permite altă maşină, nu are bani de băgat în maşini sau e chiar sărac şi şi-a luat rabla aia ca să nu meargă cu RATB-ul la pădure. Care e preţul minim la o maşină nouă ? Să zicem că aproximativ 7-8.000 de euro, dacă luăm în calcul şi Dacia plus alte mărci îndoielnice.

Şi acum … dacă cineva are o rablă de maşină, probabil are motive întemeiate să aibă aşa ceva, cam care să fie probabilitatea ca acea persoană să îşi cumpere o maşină nouă ? Cam mică ? Cu siguranţă. Cine are bani de maşină nouă, nu stă în ăia o mie de euro şi cu siguranţă participanţii la programele astea nu sunt ăia care aveau rable şi acum vor o maşină nouă, ci alţi manevratori care, zic eu, iau maşinile cu câteva sute de euro, le bagă în programul Rabla şi le iese o ecomonie de alte câteva sute de euro. Dar şi ăştia … cine sunt ei ? Cârnaţii ăia care se plimbă cu maşini scumpe şi acasă consumă cu eleganţă un salam cu pâine, dacă nu cumva o vor face chiar pe maşină … ca mexanii ăia care mâncau pe stradă pe capota maşinii. Nu mai găsesc filmul pe net acum.

Programe asemănătoare au apărut de ceva vreme şi pe la Flanco sau Altex, am văzut şi la eMag ( cu acel Nikon Coolpix P80

) şi poate mai sunt alte promoţii de genul ăsta. Mă îndoiesc că sunt gândite treburile astea. Iar dacă sunt gândite sunt gândite cam prost. Cine vrea ceva  nou şi îşi permite atunci o să-l ia fără promoţii şi alte căcaturi. Cine nu are bani … sigur nu o să îl ajute o primă de 1.000 de euro când vrea să ia o maşină de 10.000 sau o reducere de 150 RON dacă îşi duce frigiderul vechi când îşi cumpără unul nou.

Parcă au şi nemţii un program rabla al lor, că de aia cumpără Loganuri în draci. Dar care e diferenţa ? Statul le dă 3.000 de euro primă, iar Loganul costă cam 8.000. Aşa că vreo 30% din bani sunt asiguraţi, parcă îţi mai vine să cumperi o maşină când plăteşti doar 2 treimi din preţ.

Un comentariu la Ideea programelor “Rabla”

  1. Eu zic ca programul rabla a fost inventat special pentru cei care si-ar manca si negrul de sub unghii ,sa nu va suparati pe mine da romnul se cam incadreaza in categoria asta ,de cand e el asa e invatat ,chiar daca are toti banii sa plateasca o masina (frigider ,etc.) daca poate obtine o reducere cat de mica ,o da si pe mama-sa in schimb. Ziceti voi daca nu am dreptate.

Tu ce ai de zis?

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.